طلاق توافقی در دوران عقد
یکی از پیامدهایی که باعث افزایش موارد طلاق توافقی در دوران عقد در سال 92 شده، ماجرای تغییرات نرخ ارز و تورم چند برابری قیمت هایی بود که در سال ۹۲ به جامعه ما تزریق شد.
افزایش چند برابری قیمت ها باعث شد که جوانانی که در روزهای خوش دوران عقد به سر می بردند و در حال تدارک برنامه های ازدواج بودند، به ناگاه متوجه شوند که با این پس اندازی که برای تهیه منزل مستقل و هزینه ازدواج و خرید جهیزیه در نظر گرفته اند، نمی توانند از پس این قیمت های جدید بر بیایند و این مسئله جوانان را با بهت و سرخوردگی روبرو کرد و باعث شد برخی ها به دلیل اینکه نمی توانند از پس برآوردن هزینه های تشکیل زندگی بربیایند، به طور کلی از خیر ازدواج بگذرند و بیراهه طلاق توافقی در دوران عقد را به عنوان مفری از این باتلاقی که به آن دچار شده اند، برگزینند و مشکل طلاق توافقی در دوران عقد به طور جدی تر نمایان شود.
در ماده ۱۰۳۴ قانون مدنی آمده است که عقد نکاه دختر باکره هر چند به سن بلوغ رسیده باشد ، در طلاق توافقی در دوران عقد نیاز به اجازه پدر دختر یا جد پدری دختر دارد و رای وحدت رویه ۲۶۱ مورخ ۱۳۶۱/۱/۲۹ هیات عمومی دیوان عالی کشور نیز مشخص کرده است.
نکته: دخول چه مشروع باشد چه نامشروع باعث صلب ولایت پدر می شود .
درباره طلاق دختری که دوشیزه است قانونی وجود ندارد. دختر برای طلاق نیاز به اجازه پدر یا جد پدریش دارد.حال اگر زوجین باهم نزدیکی نکرده باشند و بخواهند با طلاق توافقی در دوران عقد از هم جدا شوند ، درصورتی که دختر دوشیزه باشد همانطور که در ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی گفته شده است، عقد نکاه دختری که باکره است نیاز به اجازه پدر دختر یا جد پدری دختر دارد.
یکی از علت های مهمی که باعث رواج طلاق توافقی در دوران عقد شده است ، مدت زمان طلاق های توافقی است.این شکل طلاق ، به دلیل توافق از قبل تعیین شده ی بین زوجین ،اغلب به اندازه ی یکروز کاری (اداری) زمان بر است .
با حضور هر دو طرف و پرکردن دادخواست های مربوط به طلاق توافقی در دوران عقد وبا صدور رأی دادگاه و مراجعه به دفترخانه مخصوص ازدواج و طلاق،انجام این کار در کوتاه ترین زمان ممکن صورت می گیرد .در نتیجه مشکلات کمتری را برای خانواده های درگیر در این مسئله ایجاد می کند.
تمامی مراحل طلاق توافقی بسته به زمان اقدام طرفین برای این امر است .برای مثال اقدام در دوران نامزدی , بعد از عروسی , بعد از تولد فرزند مشترک ,….و یا حتی بعد از اینکه حضانت فرزند به عهده ی یکی از طرفین قرار می گیرد ,هر کدام می تواند مراحل متفاوتی را داشته باشد.
جهت طلاق توافقی در دوران نامزدی به مانند طلاق پس از ازدواج ، ابتدا با زوجین درخواست طلاق توافقی را ثبت نمایند ، پس از ثبت از طریق دفاتر الکترونیک قضایی ، دادخواست طلاق توسط دادگاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت و زوجین جهت مشاوره به جلسات مشاوره خانواده معرفی می گردند و در این زمان پس از استناد قاضی به توافقات مکتوب صورت گرفته شده میان زوجین قبل از صدور رای عدم امکان سازش برای زوجین ، چنانچه زوجه مدعی بکارت باشد از سوی دادگاه به پزشکی قانونی جهت معاینه معرفی می گردد که در صورت تایید بکارت و عدم نزدیکی ، در رای دادگاه منعکس خواهد شد .