مهریه در طلاق توافقی
مهمترین موضوع در طلاق توافقی مهریه است .زوجین باید در مورد آن به توافق کامل رسیده باشند .رای دادگاه دقیقا بر مبنای مفاد توافقی بین زوجین صادر خواهد شد .چه این که زن بخواهد تمام یا بخشی از مهر را ببخشد ،یا تمام آن را دریافت کرده یا زوجین شرایط پرداختی خاصی را در بین خودشان توافق کنند .
در گواهی عدم امکان سازش در (طلاق توافقی) ثبت خواهد شد ،و بدیهی ست که در صورت عمل نکردن به آنچه توافق شده ضمانت اجرا وجود خواهد داشت .ملزم به اشاره است هر توافقی را میتوان در خصوص مهریه در طلاق توافقی اعمال نمود.
اکثر مردم نسبت به طلاق توافقی این نظر را دارند که گرفتن مهریه در طلاق توافقی الزامی می باشد و طلاق توافقی بدان معنا نیست که مهریه بخشیده می شود؛ بلکه هر تصمیمی که زوجین در مورد مهریه حین توافقات قبل از طلاق گرفته باشند؛ با گرفتن طلاق منافاتی نخواهد داشت. در واقع در طلاق توافقی ممکن است مهریه از طرف زن نسبت به مرد گرفته شود و یا اصلا اینطور نباشد؛ همچنین روش پرداخت آن به صورتی است که زوجین به توافق رسیده باشند؛ مثلا پرداخت تمام آن به صورت نقدی انجام شود و یا قسمتی از آن نقدی و قسمتی به صورت اقساط و یا حتی به صورت چک و سفته صورت گیرد.
به محض اینکه صیغه عقد ازدواج جاری می شود، مالکیت زن بر مهریه مستقر می گردد و این حق به قدری مورد حمایت قانونگذار است که در مورد آن برای زن، تحت شرایط خاصی حق حبس (حق حبس اصطلاحی حقوقی است و به معنای زندان نیست) در نظر گرفته است.
زوجین توافق بنمایند که مرد چه میزان از مهریه ای که قبلا توافق شده و در سند ازدواج قید شده است را بپردازد
زن می تواند تمام یا بخشی از مهریه خود را بذل کند (ببخشد)، یا قید کند که هیچ بخشی از آن را نمی بخشد و تمام آن را می خواهد اما برای پرداخت آن به مرد مهلت می دهد. دقت کنید که این مهلت باید حتما مشخص و معین باشد و اگر زمان یا زمان های پرداخت آن مشخص نشود، چنین شرطی به علت غرری بودن باطل است.
در صورتی که زن کل مهریه در طلاق توافقی را نبخشد و فقط بخشی از آن را در مقابل بدست آوردن برخی امتیازات مانند حضانت فرزند، ملاقات فرزند و غیره به مرد ببخشد و بخش دیگری از مهریه خود را مطالبه نماید، باید شرایط و مهلت پرداخت این بخش از مهریه نیز مانند مورد قبلی بصورت کاملا روشن و بدون ابهام در توافق نامه مشخص باشد.
اگر زن خواهان دریافت مهریه در طلاق توافقی باشد و مرد هم قبول کند مهریه زن را بپردازد، در مسئله مهریه توافق حاصل شده است. در شکل دیگر، زن میتواند مهریه خود را ببخشد و از دریافت آن صرفنظر کند که در این مورد هم، بر سر مهریه بین زوجین توافق حاصل شده است.
با وجود این، یکی از مواردی که ممکن است در بخشش مهریه در طلاق توافقی توسط زن اتفاق بیفتد، رجوع مجدد زن به دریافت مهریه حتی بعد از اجرای طلاق است. یکی از فروض رجوع به مهریه اینست که زن در حال گذراندن دوران عده طلاق (حالت انتظار شرعی که زن بعد از طلاق یا وفات شوهرش باید تا ازدواج بعدی صبر کند) مهریهی خود را مطالبه کند. یعنی زن مطَلّقه مهریهای که هنگام طلاق بخشیده است را دوباره از همسر سابقش طلب کند. در این حالت ممکن است با رجوع زن به مهریه در طلاق توافقی بعد از طلاق، طلاق از حالت بائن (طلاقی که موجب پایان روابط زناشویی است) خارج شده و به حالت رجعی تبدیل میشود. یعنی اینکه شوهر بتواند در صورت تمایل به همسر خود رجوع و دوباره زندگی مشترک را ادامه دهند.