مهریه در دوران عقد
بر اساس قانون مهریه در لحظه جاری شدن عقد، مهریه به زن تعلق یافته و زوجه می تواند از حق مهریه در دوران عقد نیز استفاده کند، تفاوت مهریه در دوران عقد در وجود و یا عدم وجود روابط زناشویی فی مابین زوجین می باشد، به این ترتیب کسانی که این دوره را سپری می کنند و به شرط باکره بودن زوجه، نیمی از مهریه به وی تعلق می یابد و در غیر اینصورت مالک کل مهریه بوده و می تواند دادخواست مطالبه مهریه را به دادگاه بدهد، به بیان دیگر مهریه دختر باکره نیمی از مهریه تعیین شده می باشد .
درمورد مهریه در دوران عقد لازم به ذکر است که در این زمان هم مهریه به زن تعلق میگیرد. با این تفاوت که اگر در این دوران نزدیکی رخ نداده باشد و زوجه باکره باشد مهریه نصف میشود اما در غیر اینصورت زوجه مالک کل مهریه است.
البته در دوران عقد اجرت المثل، حضانت و نحله قابل طرح نیست و جایی ندارد و فقط بحث مهریه و نفقه مطرح است. اگر زوجه باکره باشد و طلاق بگیرد میتواند با در دست داشتن گواهی باکرگی خود نسبت به دریافت شناسنامه جدید بدون نام همسر قبلی اقدام کند .
مساله طلاق امر سخت و طاقتفرسایی است که هم به زوج و هم زوجه ضربه وارد میکند. برای اینکه روند طلاق به خوبی طی شود و از آسیبهای روحی بیشتر جلوگیری شود می توانید از یک وکیل طلاق خوب و با تجربه کمک بگیرید که با مشاوره و راهنماییهایش به شما در تصمیمگیری بهتر کمک میکند و مانع تضییع حقوقتان می شود.
زن به محض عقد با مرد میتواند مهریهاش را مطالبه کند منتهی این مسئله کمی در مورد پرداخت مهریه دختر باکره متفاوت است. درصورتی که مرد و زن در دوران عقد تصمیم بگیرند از یکدیگر جدا شوند و تا زمان جدایی نیز هیچ رابطه زناشویی با یکدیگر نداشته باشند به گونهای که دختر همچنان باکره باشد، مهریه او نصف میشود. یعنی مهریه در دوران عقد نصف مهریهای که زن و مرد بر سر آن با یکدیگر به توافق رسیدهاند به زن تعلق خواهد گرفت.
توجه داشته باشید درصورتی که زن پس از عقد با مرد مهریهاش را به طور کامل از او بگیرد و پس از گذشت مدتی بخواهد از مرد جدا شود و همچنان باکره باشد، باید نصف مهریهای که از مرد دریافت کرده است را به او بازگرداند و تنها نصف مهریه که براساس قانون به او تعلق میگیرد را نگه دارد. بنابراین دختر باکره هم میتواند مهریه خود را از شوهرش طلب کند اما تنها نصف مهریه را ملاک نصف شدن مهریه دختر باکره در دوران عقد نیز باکره بودن آن است. با این وجود اگر زوجه باکره باشد نصف مهریه به او تعلق خواهد گرفت و اگر باکره نباشد کل مهریه به او تعلق خواهد گرفت.
زن می تواند در زمان عقد مهریه اش را از شوهر خویش مطالبه نماید و از این بابت تفاوتی بین زمان عقد و پس از آن وجود ندارد. اما اگر زن بخواهد همزمان با مهریه، طلاق هم بگیرد، کاملا به دلایل طلاق بستگی دارد.
طبق ماده 1092 از قانون، چنانچه شوهر بخواهد در دوران عقد پیش از نزدیکی، زنش را طلاق بدهد، زن مستحق نیمی از مهریه در دوران عقد می شود. ولی اگر مرد بیشتر از نصف مهریه را قبلا به زن داده باشد، می تواند مازاد نصف مهریه را عینا استرداد نماید.
البته ذکر این نکته ضروری است مهریه در دوران عقد نصف می شود که مرد بخواهد زنش را پیش از نزدیکی طلاق بدهد. بنابراین اگر بدون اینکه زوج بخواهد زنش را طلاق بدهد، زن بخواهد مهریه اش را بگیرد، زن مستحق تمام مهریه استباکره بودن زن، علاوه بر این که در مقدار مهریه موثر است و نیز عده را از میان می برد، یک نتیجه ی دیگر هم دارد. آن نتیجه این است که پس از ثبت طلاق، هر کدام از زوجین می توانند به دفاتر پیشخوان مراجعه کنند و نام همسر سابق را از شناسنامه پاک نمایند.